האם יש חסרונות לבנייה קלה?


הבנייה הקלה הינה שיטת שיפוצים ובנייה שתפסה תאוצה גדולה בעולם בשנים האחרונות. היא התחילת באירופה וארה"ב שהשתמשו בעץ לבניית שלד הבית ולאחר שזה התגלה כחומר שאינו עמיד באופן מספק למפגעי הטבע החלו לשלב חומרים אחרים שמחזקים את מבנה הבניין אך עדיין אינם זהים לבטון של הבנייה הקונבציונאלית. הבנייה הקלה התפתחתה והתענפה למגוון רחב של שיטות – בנייה מודולרית, בנייה ירוקה, בנייה טרומית ובנייה מתועשת. לכל אחת יתרונות וחסרונות, כאשר היתרונות לרוב גוברים על החסרונות ובעקבות זאת רבים בוחרים בשיטה זו לבניית בתיים, מחסנים, קרוואנים ועוד.

מה היתרונות של הבנייה הקלה?


הבנייה הקלה מעמידה יתרונות רבים בפני לקוחותיה ועל כן הפכה להיות כל כך פופולארית. חומרי הגלם של הבנייה הקלה, כשמה כן הם, קלים. קיים שימוש רב בעץ, אלומיניום, לוחות בטון, חציר, אדמה ועוד. היתרונות הרבים של הבנייה הקלה נובעים מעצם העובדה שרבים מיסודות הבנייה מיוצרים טרם במפעל ומגיעים מוכנים לאתר הבנייה. כל שיטה בתחום הבנייה הקלה פועלת באופן שונה מבחינה זו אך עצם הבסיס הזה מסייע לשמור על סביבת עבודה נקייה, להמעיט בפועלים, לחסוך ברכבי עבודה, לשמור על שקט, לחסוך בזמן ולבצע פרויקטים במהירות ובזכות כל אלו גם לחסוך עלויות, ואכן הבנייה הקלה לא עולה במחיריה על הבנייה הקונבציונאלית. הבנייה הקלה ידועה גם בכך שהיא ידידותית לסביבה ומעלה את איכות החיים באופן משמעותי בעקבות שיקולי מיקום הבית, התאורה, חיסכון המים, איכות האוויר וכו'.

ובכל זאת – מה החסרונות של הבנייה הקלה?


למרות היתרונות הרבים של הבנייה הקלה קיימים מספר חסרונות בשיטה זו שבמקרים מסוימים לא ניתן להעלים עין מהם:

בהתאם לסגנון הבניה הקלה, ייתכן שתידרש תחזוקה גבוהה יותר – למשל בבניה קלה בעץ יש ליישם חומרי הגנה על העץ מדי תקופה כדי לשמור עליו. בבניה קלה מתועשת (מבני פלדה למשל), הגמר מקביל לזה של בניה קונבנציונלית והתחזוקה יכולה להיות אפילו פחותה מזה של מבנה בלוק או בטון.


לאחר שבונים בית באמצעות בניה קלה, השינוי של החדרים הוא קצת יותר מורכב בהשוואה לקיר בלוק. יחד עם זאת, הדבר ניתן לביצוע וכל עוד אתם לא מתכננים לשנות את החדרים בבית בכל שנה, נקודה זו לא צריכה להוות בעיה.


הדרישה לממ"ד בארץ הפכה להיות גדולה ואף מופיעה בחוק. מבנים קלים לא מגיעים עם מרחב מוגן ועל כך יש להצמיד להם מרחב זה בנפרד בסיועי של מפקח בנייה ומהנדס.


במידה ויש לעשות תיקונים בבית צריך לעבוד עם קבלן המודע לכל ההשלכות של הבנייה הקלה ולא יפגום במערכת שנבנתה ובמטרותיה.